ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΓΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ / ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ / ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
     
  ΕΚΚΛΗΣΙΑ / ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ  
 

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου ( Κεντρική )

Αχέλεια : Ένα χωριουδάκι με λιγοστούς κατοίκους, γύρω στους εκατό, θα το συναντήσουμε στον κύριο δρόμο Πάφου προς Λεμεσό. Σαν επισκεφθούμε την κοινότητα, στο κεντρικό δρόμο της Αχέλειας και συγκεκριμένα στο κέντρο του χωριού, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά την εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολύ παλιά εκκλησία, κτισμένη από το 1724, σύμφωνα με την χάραξη που υπάρχει στη δυτική είσοδο της εκκλησίας. Έχει κτίσμα βυζαντινού ρυθμού.

Ο εξωτερικός τοίχος είναι κτισμένος με πέτρα της περιοχής και φέρει 4 πόδια πλάτος. Ο τρούλος φαίνεται να είναι και αυτός ολοκληρωτικά κτισμένος από πέτρα. Ο περίβολος της εκκλησίας είναι άνετος και πλακόστρωτος.

Τέμπλο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου

Εικόνα Αγίου Γεωργίου

Εσωτερικά η εκκλησία φαίνεται να διατηρεί σημαντικής αξίας εικόνες. Οι εικόνες αυτές πλαισιώνουν το εικονοστάσι του ναού και σύμφωνα με την παράδοση φαίνεται να είναι του 17 ου αιώνα και να διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Το εικονοστάσι φαίνεται να διαθέτει δύο πύλες. Την κεντρική ωραία πύλη και την βόρεια πύλη. Η εκκλησία είναι επίπεδη αν και είναι μεγάλη, φαίνεται να μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στους 200 πιστούς, αλλά γυναικωνίτης δεν υπάρχει.

Το Άγιο Γεώργιο γιορτάζουν στις 23 Απριλίου, όπου γίνεται μεγάλη πανήγυρις καθώς και η λιτάνευση της άγιας εικόνας του Αγίου Γεωργίου. Επίσης στις 3 Νοεμβρίου, γιορτάζουν την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, όπου επίσης μαζεύεται πλήθος πιστών για να τιμήσουν την χάρη του Αγίου τους.

Eξωκλήσι Αγίου Θεοδοσίου

Νοτίως του χωριού κάπου 200 – 300 μέτρα έξω από την κοινότητα βρίσκεται κτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδοσίου. Ένα απέριττο ξωκλησάκι βυζαντινού κτίσματος, χωρίς καμπαναριό και έχει τη μορφή ισοσκελούς σταυρού με τρούλο στη διασταύρωση.

Είναι πετρόκτιστο εξωτερικά ίσα με ένα μέτρο πάχος ο εξωτερικός τοίχος. Βρίσκεται κτισμένο σε χαμηλότερο επίπεδο από τη γη, (ένα μέτρο­) και είναι περιφραγμένο από πετρόκτιστο χαμηλό τοίχος ύψους δυο ποδών. Αν και το

Εσωτερικό του Ξωκλησιού Αγίου Θεοδοσίου

οικοδόμημα είναι χρόνια τώρα κτισμένο, περί τα τέλη του 12 ου με αρχές του 13 ου αιώνα, όμως παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον στο εσωτερικό του. Το

εκκλησάκι φαίνεται να είναι τοιχογραφημένο. Οι αγιογραφίες χαρακτηρίζονται από την σχηματοποίηση και μονοχρωμία τους. Οι τοιχογραφίες ανήκουν στο 13 ο αιώνα και βέβαια με τα χρόνια κάποιες από αυτές έχουν φθαρεί. Το εικονοστάσι του, ξύλινο σκαλιστό όπου πλαισιώνεται με τις άγιες εικόνες. Έχει την άνεση να φιλοξενήσει ίσα με πενήντα έως εκατό πιστούς. Το εκκλησάκι λειτουργεί 3 – 4 φορές τον χρόνο.

 Ξωκλήσι Αγίου Θεοδοσίου
Προσκυνητάρι στην αυλή του ξωκλησιού
του Αγίου Θεοδοσίου

Η κοινότητα Αχέλειας γιορτάζει τον Άγιο Θεοδόσιο με λιτάνευση της Άγιας εικόνας του, στις 11 Ιανουαρίου.

Ξωκλήσι του Αγίου Λεοντίου

Το ξωκλησάκι του Αγίου Λεοντίου είναι κτίσμα του 13 ου αιώνα. Απέριττο, Βυζαντινού Κτίσματος, πετρόκτιστο εξωτερικά. Την δεκαετία του 1990 έχει κατεδαφιστεί. Με τις ίδιες ακριβώς πέτρες, την ίδια δεκαετία έχουν και πάλι ανοικοδομήσει το ίδιο εκκλησάκι. Όχι όμως στη ίδια περιοχή. Το παλαιό βρισκόταν νοτίως του χωριού. Το καινούργιο έχει κτιστεί στη περιοχή που ονομάζεται, ανατολικό του Αγίου Νεοφύτου, βορείως του χωριού, στο ύψωμα ενός λοφίσκου.

Εσωτερικό εκκλησίας Αγίου Λεοντίου

Εξωτερικά είναι πετρόκτιστο. Εσωτερικά ο ναός κοσμείται με απλού ξυλόγλυπτου τύπου εικονοστάσι, επισκοπικό θρόνο, άμβωνα και προσκυνητάρι, όλα μοντέρνας κατασκευής. Το ξωκλησάκι λειτουργείται δύο φορές τον χρόνο. Στις 18 Φεβρουαρίου είναι η μέρα που γιορτάζεται ο Άγιος Λεόντιος, μαζεύονται αρκετοί πιστοί και γίνεται λιτάνευση της Άγιας εικόνας του.

Εικόνα Αγίου Λεοντίου

Καμπαναριό ανάμεσα στα δυο
ξωκλήσια, του Αγίου Λεοντίου και
του Αγίου Χαραλάμπους
Ξωκλήσι Αγίου Λεοντίου

Ξωκλήσι Αγίου Χαραλάμπους

Ξωκλήσι Αγίου Χαραλάμπους
Εσωτερικό του ξωκλησιού του Αγίου Χαραλάμπους
Εικόνα Αγίου Χαραλάμπους

Ερείπια Αγίας Μαύρης

Τα ερείπια του ξωκλησιού της Αγίας Μαρίας

Αγία Τράπεζα – κατάλοιπο ξωκλησιού Αγίας Μαύρης